Wij stellen het probleem aan de kaak
Een nieuw kunstgebit op basis van uw wensen
Bij Tandprothetische praktijk Hoogstraten kunnen we voor u verschillende gebitsprotheses aanmeten. Van gedeeltelijke protheses (plaatjes of frames) tot volledige protheses; elk proces wordt bij ons in eigen beheer gerealiseerd. Tevens wordt er met tandarts-implantologen en kaakchirurgen (na verwijzing door uw tandprotheticus) samengewerkt voor de realisatie van een klikgebit op implantaten.
Waarom een kunstgebit?
Uw mond verandert, uw kaak slinkt en het gebit slijt. Een kunstgebit heeft ongeveer een levensduur van vijf tot acht jaar. Blijft u daarmee rondlopen, dan kunt u last krijgen van pijnlijke drukplekken, tikkende geluiden door een loszittend gebit en soms zelfs van kaakgewrichtsklachten. Het kan voor u een hele stap zijn om een nieuwe prothese aan te laten meten. Misschien is het voor u al erg lang geleden dat u een kunstgebit kreeg. U krijgt daarom in onze praktijk alle aandacht die u nodig heeft. Uw gebit is immers van groot belang voor uw welzijn.
Het stappenplan
Intakegesprek
Om uw precieze zorgvraag te achterhalen, vinden er eerst een intakegesprek en mondinspectie plaats. De tandprotheticus bespreekt daarna met u wat er op tandprothetisch gebied allemaal mogelijk is. Ook als u nog eigen tanden en kiezen heeft en deze getrokken moeten worden, kunnen wij voor u een tijdelijke noodprothese vervaardigen. Mocht u geen eigen tandarts hebben, dan kunnen wij voor u een afspraak inplannen voor het trekken van uw tanden en/of kiezen bij onze praktijk in Vleuten.
De prothese
Voor de vervaardiging van uw nieuwe prothese beginnen we eerst met het nemen van afdrukken. Na het uitgieten van deze afdrukken zijn de modellen klaar. Aan de hand van deze modellen wordt de beet bepaald. Dit is de relatie tussen de onder- en bovenkaak. Tevens worden met u de maat en kleur van de nieuwe tanden bepaald.
Daarna staan uw tanden en kiezen in was opgesteld en wordt samen met u besproken of de prothese helemaal naar uw wens is. Wellicht heeft u nog specifieke voorkeuren voor uw nieuwe prothese, zoals een spleetje tussen de tanden of de tanden wat schever in de prothese, om het zo natuurlijk mogelijk te laten ogen.
Nazorg
De eerste weken kunt u wat ongemak van uw nieuwe prothese ervaren. Dit kan variëren van drukplekjes in de mond tot storende knobbeltjes tijdens het kauwen. Wij kunnen dit – na telefonische afspraak – snel voor u verhelpen.
Na aflevering van uw nieuwe prothese mag u elk jaar vrijblijvend een afspraak maken voor een gratis controle. Na 5 jaar ontvangt u automatisch een brief voor een gratis controleafspraak. Hierbij kijken we naar de functionaliteit van uw prothese en of deze nog steeds aan uw wensen voldoet.
De kosten
Een nieuwe volledige boven- en/of onderprothese of een klikgebit mag om de 5 jaar vanuit uw basis(zorg)verzekering worden vervangen en wordt voor 75% vergoed. Ongeveer 25% moet u zelf betalen, dit is uw eigen bijdrage. Bent u aanvullend verzekerd? Het bedrag dat u aan eigen bijdrage moet betalen kan dan lager zijn, dit is afhankelijk van welke aanvullende verzekering u afgesloten heeft. Met de meeste zorgverzekeraars hebben wij overeenkomsten afgesloten. De kosten van de totale behandeling worden dan ook rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Echter bij enkele zorgverzekeraars betaalt u uw eigen bijdrage aan uw zorgverlener.